thumb|Vruchten van de Calophyllum inophyllum Tamanu is een dikke donkergroene olie, geperst uit de zaden van de vrucht van de Calophyllum inophyllum of Calophyllum tacamahaca. M. Varinia Michalun,Joseph DiNardo, Skin Care and Cosmetic Ingredients Dictionary, blz. 130 De olie is afkomstig uit Polynesië, waar ze nog steeds een belangrijke culturele rol speelt. De olie bestaat uit 38% linolzuur, 34% oliezuur, 13% stearinezuur en 12% palmitinezuur.
Gebruik Op het eiland Tahiti werd de olie als een heilige gift uit de natuur gezien. Tahitiaanse vrouwen wrijven hun lichaam en gezicht ermee in om hun huid te hydrateren. Verder wordt de olie ook gebruikt ter bescherming tegen zonnebrand. Connie Higley, Alan Higley, Reference Guide for Essential Oils, blz. 129
Categorie:Plantaardige olie